Tiszta tradíció: A Marseille-szappan

 Bátran felvállalom, nincs mit szépíteni ezen; én nem holmi übertrendi biobolt termékeként, és nem is egy luxus szépségcsomag valamely tagja jóvoltából ismertem meg a marseille-i szappan illatát. De nem ám. Az úgy volt, kérem, hogy  felmosáshoz készülődtem.

..

Van ugyanis egy bizonyos felmosószer-márka, amely nevében kísértetiesen hasonlít egy patinás holland focicsapatéra....megvan? Na hát azzal szoktam én felmosni. De most nem volt a boltban pipacsos, amit eddig használtam (és amit imádok a szégyentelenül felismerhető Kenzo Flower-illata miatt). Ezért hát lett nekünk egy ilyen kis krémfehér színű lötyink, amelynek csomagolásán egy kis kocka szappan virított csodálatos marketing-virágcsokrok helyett.

Napok múlva aztán hosszú és fáradságos munka után eljött a pillanat, hogy végigsuhanjak a lakáson a felmosóvödörrel a karomon, és légies mozdulatokkal telehintsem a helyiségeket eme elbűvölő szappankocka illatával (ez volt a reklám-verzsön, igazából nagy nyafogva végigtöröltem a padlót, és a világ legfáradtabb emberének éreztem éppen magam)-ám ekkor megismerkedtem ezzel a csöppet sem szokványos, de mégis olyan otthonos, tiszta és - talán megkockáztathatom -már-már elegáns (!) illattal. 

A Szappan-hegyen túl..csodás illatok várnak!


Mivel nagyon rejtélyes és pici volt a kép a szappanról a flakonon, és semmilyen leírás nem volt mellette, utánanéztem az interneten, hogy mi is ez az anyag tulajdonképpen; és honnan ez a név (na jó, azt én is gondoltam, hogy Marseille-ből, naaa :).

Mint megtudtam, a finom illatú apróságot már a középkorban is gyártották Gallia kézművesei; és 1688 óta törvényben van leírva, hogy csakis az ősi eljárások szerint készített szappant nevezhetik "valódi marseille-i szappan"-nak. Főbb alapanyagai a tengeri só, az oliva/vagy pálmaolaj és a növényi ásványok, amelyeket a szappanmesterek ősi receptúrája alapján főznek eleggyé ma is a francia városban. Tíz napba is belekerül, mire elkészül a lágy  massza, amelyet, miután formába öntenek, felkockáznak és a napon szárítanak ki; de előtte az összetevőinek megfelelően megbélyegzik, hogy még a csomagolásra se legyen gond.

Világszerte bőrgyógyászok milliói ajánlják az eredeti Marseille szappant az érzékeny bőr hidratálására, mert természetes összetevői miatt rendkívül hatékonyan alkalmazható az ilyen problémákra. Rengeteg formájában használják, nem csak natúr-szappan képében találkozhatunk vele; jelen van arctisztítókban, habfürdőkben, kézkrémekben és folyékony szappanokban is.
Régebben ez volt a vidéki Franciaország első számú mosószere is; háziasszonyok ezrei mosták-fehérítették az inggallérokat a kis szappantömbbel:

Korabeli szappanreklám -melyik mai mosószerben van 72 %-nyi olivaolaj?


 Finom, tiszta illata pedig csak egy apró adalék, ami egyszerre hoz elő régi, gyermekkori emlékeket, de ugyanakkor minimalista és végtelenül letisztult is egyben....engem, mint illatmániást tejesen megfogott, ezért hát nagy tételben fogadnék rá, hogy hamarosan örökbe fogadok egy levendulával vagy rózsaszirmokkal "gazdagított" darabot a kézműves kirakodóvásárok egyikén... :)

A levendulás minden vágyam.









1 megjegyzés:

  1. Szia
    Megkerdezhetem mi volt a szappanos felmoso neve?
    A szappant ismerem.
    Esetleg egy foto vagy link a felmoso flakonrol?
    Nagyon keresem...:)
    Koszonom
    P

    VálaszTörlés