St. Patrick Day: mit ünnepelnek ma az írek?

 Biztosan elcsíptetek már egy-egy olyan híradást, képet, vagy jelenetet valahol, amelyben talpig zöldbe öltözött emberek egy pubban ünneplik Szent Patrik napját. A legtökéletesebb példa erre lehet az Így jártam anyátokkal vagy a Jim szerint a világ egyik része, ahol a főhősök a szokásos poénokat hozva parádéznak a borzasztóan zöld szereléseikben.

Csoda, hogy érdekelni kezdett ez a nap?:)

 De mi lehet ez az ünnep, miért öltözik mindenki salátának március 17-én és miért issza le magát Guinness-szel az angolszász területeken? Sajnos nem sok magyar nyelvű cikket találtam erről, így hát kis kutatásba kezdtem. Az első kérdés: ki volt Szent Patrik?



Szent Patrik napja (Lá Fhéile Pádraig) évente tartott ünnep Írország egyik védőszentje tiszteletére. Március 17-én, azon a napon tartják, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt. Nemzeti ünnep, így munkaszüneti nap Írországban, de Kanada több részén, Angliában, az USA-ban, Új-Zélandon és Ausztráliában is sok helyen megünneplik.
 Szent Patrik Britanniában született a negyedik században, egy gazdag család sarjaként. Apja és nagyapja is  a keresztény diakónus volt. Tizenhat éves korában ír fosztogatók rabolták el, és szolgának adták Írországban. A legenda szerint Isten szólt hozzá álmában, azt mondta, el kell menekülnie a fogságból a partra. Ott szálljon fel egy hajóra, és így visszatérhet Angliába. Ez sikerült is neki,  hamar csatlakozott az egyházhoz, és elment Auxerre-be, hogy pappá szenteljék.
 432-ben ismét visszatért Írországba, és a lóhere formáján alapuló tanítási módszerének segítségével megismertette az ír népet a Szentháromság fogalmával. 30 év evangelizáció után 461 március 17-én hunyt el, , és a hagyomány szerint Downpatrickban temették el.. Szent Patrikot máig az ír kereszténység legnagyobb alakjának tartják.

az igazi Szent Patrik

 A lóhere tehát érthető, de miért a rengeteg zöld maskara? A feljegyzések szerint a Szent Patrik-nap színe eredetileg a kék volt, de már a tizenhetedik században zöld szalagokkal és lóherével díszítették ruhájukat az ünneplő emberek ezen a napon, és mivel a zöld szín minden kultúrkörben összefüggésbe hozható a szerencsével, a tavasszal, a megújulással, így az utókor is megfelelően kifejezőnek találta az ünnepléshez.
 A március 17-i kocsmai ivászat is megmagyarázható; a keresztény böjtidőszak a vége felé jár már ekkortájt,  így ezen a napon sok helyen előszeretettel vetik bele magukat a habzsi-dőzsi, evés-ivás örömeibe.

A jó szerencse legyen veled St.Patrik napján!
Igazság szerint ezt az ír ünnepet Amerikában kezdték el nagyobb volumennel, felvonulásokon, piknikeken ünnepelni, így mint sok más szép, ősi európai hagyomány, a Szent Patrik-nap is "elbulvárosodott" egy picikét. Semmi köze például az eredeti ünnephez az elfeknek. Őket az amerikaiak kis törpékként ábrázolják, akik a szivárvány tövében őrzik az aranyüstöt. Ezer és ezer képeslap, ajándékkártya, dekortermék és vicces ruhadarab készül ilyenkor a képükkel.  Az elfek valójában mufurc, rossz életű szolgák voltak, fő dolguk az volt, hogy a tündérek cipőit varrják- legalábbis az ír mondák szerint. A szerencsét is a négylevelű lóhere hozza, nem pedig a háromlevelű, de e tény felett is előszeretettel siklanak el az Újvilágban élő írek. 

Írország viszont jól profitál abból, hogy ilyen elterjedt lett ez a szokás; ilyenkor promotálják országukat több kiállításon, és persze idegenforgalmukon is nagyot lendít a zöld ünnep. Apropó, zöld: a természetvédelem is egyre nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt évek Green March-jain, ami mindenképp üdvözölendő dolog.

 Mivel ma van március 17-e, ezért biztos ami biztos, én is viselni fogok valami zöldet, hátha én is bevonzom az "Ír Szerencsét". Mindenki eldöntheti maga, hogy mennyire veszi komolyan ezt az ünnepet, de magunk közt szólva én jobban örülnék, ha inkább ezt a hagyományt vették volna át a virágárusok a Valentin-nap helyett a kilencvenes években.:)

Lányok, kapjatok fel Ti is valami zöldet, és legyen nagyon szerencsés a napotok!



Go green-szó szerint!:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése