Varázsolj szerelmet karácsonykor!:)


 Manapság női magazinok sokaságában olvashatunk tuti tippeket, szuperebbnél szuperebb praktikákat, újszerű megközelítéseket arról, hogy hogyan találjuk és szerezzük meg az "Igazit" . Ma már kevés leányzónak jut eszébe, hogy édesanyjától, nagyijától kérjen tanácsokat erre vonatkozólag, pedig régebben babonák, hiedelmek,     népszokások sora szólt a "férjfogásról", az igaz szerelem megtalálásáról.  Azt is kevesen tudják, hogy ilyenkor, az év vége felé közeledve számos ilyen népszokás segítette a régi idők lányait, asszonyait, melyekkel nem csak a jövendőbeliről, hanem a család, a ház és a benne lakók egészségéről, szerencséjéről is gondoskodhattak. Engem gyerekkoromban teljesen elvarázsoltak azok a szokások, amelyekről a Dédimamám mesélt, ezért aztán emlékszem, serényen olvasgattam a néprajzi könyveket a könyvtárban, tovább kutatva a régmúlt leányainak praktikái után.

Karácsonyi csodák pedig vannak!

 Természetesen mivel két húgom van, amit csak módunkban állt, mi magunk is kipróbáltunk. Két dolog van, ami kimaradt az életünkből, a lucagombóc (mert egyrészt fiúnevek helyett én a szilvára szavazok, mint töltelék, másrészt kinek van egyszerre 12 ideális pasijelöltje..?), valamint az ólomöntés (technikai okok miatt:)). Ami azt illeti, mi anno megbeszéltük, hogy a hagyomány szerinti vőlegény a mi esetünkben csak "udvarlót" jelent majd, hiszen ma már nem azt a kort éljük,hogy az első úriember teljesen biztosan a férjünk lesz. :)


Ha sikeresen járt el, a hajadon következő ősszel már menyasszony lehetett...

"Férjvonzó" praktika, hogy állítólag aki karácsonykor mákot darál, az jövő évben megismerkedik a "vőlegényével". Szingli lányok, ne hagyjátok, hogy más darálja a mákot a gubához és a bejglihez! :)
Advent első napján egy gyümölcsfaágat kell vízbe tenni, és ha kivirágzik karácsonyig, akkor a következő évben szerencsés lesz a leányzó a szerelemben (upsz, erről idén már lekéstünk:/)

Régen úgy tartották, és érdemes rá odafigyelni, hogy milyen nevű férfi jön először látogatóba karácsonykor a házhoz, mert olyan kezdőbetűjű lesz a még eladósorban lévő lány kedvesének neve. Tehát ha például egy Bálint nevű férfi jön először vendégségbe, akkor a lány udvarlója pl.Balázs, Boldizsár, Bence stb. nevű lesz (nálunk bevált, próbáljátok ki!:).

Divatmániásoknak arra hívnám fel a figyelmét, hogy karácsonykor nem szabad új cipőt, agy szűk ruhát viselni, mert az balszerencsét hozhat. Válasszatok valamilyen elegáns, de mégis  kényelmes öltözéket és cipőt, az új szerzeményeket pedig inkább a szilveszteri buliban vessétek be.

Óvatosan a cipőcsodákkal!:)

 Azt tudtátok, hogy Szentestén az Esthajnalcsillag feljövetele után kell megkezdeni az ünnepi vacsorát? Ilyenkor a háziasszony mindent az asztalra készít, mert ha vacsora közben feláll valaki is az asztaltól, az balszerencsét hoz a jövő évben. Elterjedt népszokás, hogy karácsonykor a kedvesünkkel és a családunkkal elfogyasztunk egy felszeletelt, mézbe mártott almát, hogy a következő évben is összetartson a család, és a pár. Ahányan vannak a családban, annyi részre kell szelni az almát!

Sok helyen szokás karácsonykor kocsonyát készíteni, ehhez is fűződik egy igen vicces népszokás: a kocsonyában lévő csontoknak nevet adtak és letették a földre. Majd behívták a kutyát, s az amelyik csontot leghamarabb elvette, olyan nevű lesz az eladósorban lévő lány férje. Babona, hogy ha víz ömlik a lány elé szenteste, akkor következő évben gyermekáldásra számíthat (ezt még nem teszteltük:).

Nagyon szép szokás volt, hogy régen Szenteste egy gyertyát, vagy olajlámpást tettek az ablakba, amely egész éjjel világított, így mutatva az irányt a Jószerencsének. Ha jobban belegondolunk, így magyarázatot nyer a ma olyan divatos színes kültéri és beltéri izzódíszek, karácsonyi égősorok népszerűsége is.

Ő például nem bízta a véletlenre a jövő évi szerencséjét


 Itt, az alföldön népszokás, hogy a lányok az éjféli misére indulva mézet vagy cukrot tesznek a szájukba, ezzel magukhoz édesgetve a kérőket. És van még egy, bár ezt kétlem, hogy manapság a csajok megcsinálnák:éjfélkor a lánynak a szoba közepe felé kell sepernie, meg kell terítenie az asztalt tányérral, evőeszközzel, majd egy szál ingben, mezítláb háromszor meg kell kerülnie a házat (ez lakótelepi lakás esetében külön poén lenne), és ha ezután benéz a ház ablakán, akkor meglátja a jövendőbeli férjét. Hát, mit ne mondjak, nem biztos, hogy vállalnám a strapát.

Külföldön is számos hiedelem kering a karácsonyi ünnepkör részeként: A Szentestén - Svédországban és Dániában a Tomtenisse-től félnek az emberek. Ez a kobold a házban él, és meghatározza az emberek sorsát. Karácsonykor előjön rejtekéből, hogy bosszantsa a lakókat. Lecsillapítására a családok egy tál rizskását helyeznek a padlásra, hogy a kobold ezzel olthassa éhségét.


Nem olyan félelmetes, mint amilyennek gondoltam:)


 A smörgasbord, a pazar karácsony esti vacsora előtt szaunába mennek a skandinávok. Az egész északi térségben általános szokás a karácsonyfa körültáncolása, csak ezután osztják szét az ajándékokat. Írországban úgy hiszik, hogy a Szent Család ilyenkor az utcákat járja, így az ablakba whisky-t, piros gyertyát és karácsonyi süteményt tesznek ki számukra. Olaszország egyes részein karácsony estéjén meglepő módon egy Strega Buffana nevű boszorkány látogat el a gyerekekhez, a jóknak finomságokkal kedveskedik, a rosszaknak viszont szenet hoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése