Ghana is ready to wear !

 Mindenütt a világban zajlanak a divathetek, New York, London, Milánó, Párizs, Madrid kifutóin az összes divatház 2012-es tavaszi kollekcióját láthatuk már. Ezer és ezer új részlettel, ötlettel gazdagodtunk, melyek visszaköszönnek majd az utcai trendekben is. De vajon hány fashionista-nak jut eszébe Ghána vagy Sierra Leone, esetleg Nigéria, amikor a 'divat' szóra gondol?

 Meglepő, de bármilyen nehéz helyzetben is vannak az afrikai országok, nem ismeretlen számukra sem a fashion-show-k világa. Afrikában is működnek tervezők, még ha nem olyan világszerte ismertek is, mint Lagerfeld,  Herrera vagy Tom Ford. Nekik is vannak divatheteik, konferenciáik és ami a legfontosabb: mesés, részletgazdag, újszerű és egyedi kollekcióik.

 Az African Fashion Institute (AFI) célja az, hogy a helyi tervezők támogatásával, kollekcióik népszerűsítésével és külföldi bemutatók szervezésével minél szélesebb körben terjessze az afrikai divat hírét a világban, ezzel gazdasági és művészeti kapcsolatokat is létrehozva a többi kontinenssel. Október 20-23 között Johannesburgban, az AFI szervezésében kerül megrendezésre az African Fashion Week, amelyen számos ottani tervező 2012-es tavaszi kollekcióját láthatja majd a közönség. Ezen kívül minden évben az African Fashion Awards és a Fashion Trade EXPO is lehetőséget ad az ifjú tehetségeknek a kiugrásra, és a kereskedelmi kapcsolatok erősítésére.

Hogy lássátok, milyen csodás dolgokról nem hallunk, köszönhetően a divatvilág erős centralizáltságának, mutatnék néhány ruhát afrikai tervezőktől:



Mustafa Hassanali etnikus darabja Tanzániából



...és ugyanettől a tervezőtől egy különleges megoldású darab


A Biribelle (Libéria) friss, egyszerű darabjai etnikus jellegű kiegészítőkkel.

Adebajo Jones egy külföldön is ismert nigériai tervező, az ő márkája már a luxuskategóriába tartozik, főként előkelőségeknek és vagyonos politikusfeleségeknek tervez. Saját luxus-ékszerkollekciója is van, és minden szezonban Londonban mutatja meg alkotásait a közönségének. 

AJ kampányfotó



Ruháin erősen érződik a nyugati hatás, ez a kampányfotó szerintem tiszta SATC


Az Eyola márkanév egy londoni divattervezőt takar, aki Alexander McQueennél gyakornokoskodott, és ez a viktoriánus hatású,  erősen strukturált és különös elemekkel kiegészített kollekcióján is érződik.




Nagyon látványos a hajból készült, állatot formázó fejdísz

 Az afrikai divattervezésnek nincsenek évszázados alapjai, ezért különösen nyitott, rugalmas és változatos képet ad. Kritikusok gyakran említik, hogy az itteni divattervezők csak a két végletben képesek gondolkodni. Túlzottan igyekeznek átvenni az európai divatot, a jellemző formákat, színeket, vagy pedig annyira ragaszkodnak saját etnikus mintáikhoz és szabásvonalaikhoz, hogy a végén a ruhák gyakran népviseleteket idéznek.

Lagosi Fashion Week plakátja


Sello Medupe (Dél-Afrika)


Az Angliában ismert Zanaa kampányképe (Uganda)


Csodás színek a Zanaa- nál
Véleményem szerint méltatlanul keveset hallunk az Afrikában tevékenykedő tervezők, iparművészek munkájáról, pedig csodás dolgok születnek a munkájuk nyomán. Ezért azt tervezem, hogy egy következő posztban megmutatom Nektek még néhány tervező darabjait, valamint mutatok csodaszép táskákat, ékszereket, férfi-kollekciót és ducidivatot(!) is az ősi kontinensről.

Benneteket megfogott valamelyik fenti ruhadarab? Érdekesnek találjátok az afrikai divatot?

Nem bírtam megállni, hogy ne mutassak egy táskát: Rebirth-Nigeria



Írjatok, hogy mire lennétek kíváncsiak!:))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése