Rólad is készülhetnek jó fotók!


 Rosszabb napjaimon meg vagyok győződve arról, hogy a szótárban az én lennék az illusztráció az "anti-fotogén" kifejezés mellett - és ugyanezen alkalmakkor párhuzamosan elhatalmasodik rajtam a felháborodottsággal vegyes irigység a mindig tökéletesen festő modellekre vagy a színésznőkre a magazinok hasábjain. Persze nem vagyok teljesen hülye, nagyon is jól tudom, hogy ők egy igen nagy előnnyel a tarsolyukban (konkrétan egy komplett beauty-stábbal) állnak a masinák elé minden egyes alkalommal. De igen, abban a két pillanatban, amíg ezt meg nem magyarázom magamnak, mindig arra gondolok, hogy bárcsak én is mindig átesnék egy "full karbantartáson" mielőtt bárki fényképet készít rólam.

Amikor például meglátom így A.J.-t, csoda, hogy elborul az agyam ..?.:)


 Apropó, nem kívánt portrék; most, hogy lezajlottak a ballagások, évzárók és diplomaosztók, minden bizonnyal sokunk szembesült azzal a ténnyel a közösségi oldalakon, hogy -tudtával vagy rosszabb esetben anélkül - készült róla egy-két, úgymond "kevésbé előnyös" fénykép. Ezeken többnyire épp beszélünk, sütit majszolunk, csámpásan bambulunk, vagy egyéb minősíthetetlen pozícióban virítunk. No, ez a kivédhetetlen kategória, előbb-utóbb mindenkiről készülnek ilyen képek:

Gisele Bündchen egy kampányfotózáson bolondozik - de legalább cuki:)

 De ha előre tudunk a fényképezésről, a helyzet egészen más; ebben az esetben CSAKIS rajtunk múlik, hogy elégedettek leszünk-e a végeredménnyel. De tényleg. Mindenkiről, kivétel nélkül készülhet jó fotó. Nem hiszitek? Próbáljátok ki a következő praktikákat, amelyeket fotósok, modellek és stylistok tanácsolnak az egyszerű földi halandóknak, és aztán gondoljátok át újra.


1. Gondolj jó dolgokra
Hülyén hangzik, ügye? De azt a mondást, hogy "a szem a lélek tükre" , biztosan sokan igaznak találjátok. Márpedig, ha jó dolgokra gondolunk, akkor a tekintetük, az egész arckifejezésünk szebbé, harmonikusabbá válik. Tehát miközben fényképeznek, idézz elő egy szép emléket, egy vágyat, bármit, ami boldoggá tesz. Egészen másképp fogsz festeni, mint egy szimpla "csííííííz"-mosollyal.

2. Mérd fel az adottságaid
A jó portréhoz az kell, hogy tisztában légy vele, mely vonásaidat kell kiemelni, és melyeket lágyítani. Ha például szépek a szemeid, akkor azt mindenképp emeld ki- nyisd nagyobbra, sminkeld  erősebben őket. Ha vékonyak az ajkaid, picit nyisd ki a szád, hogy vastagabbnak tűnjenek, ha nem vagy megelégedve az orrod formájával, kicsit fordíts el az állad, miközben villan a vaku. Kísérletezz bátran a tükör előtt, hogy tudd, mely vonásaid kell kiemelned, avagy ellágyítanod.

3.Találd meg a védjegyed!
Megfigyelhető, hogy a hollywoodi színésznők minden eseményen nagyjából ugyanabban a pózban, ugyanazzal az arckifejezéssel fényképezkednek. Emögött minden esetben sok munka van, hiszen ők tanácsadók segítségével találják ki, hogy hogyan mutathatnak a legjobban. De ugyanezt mi saját magunknak is kikísérletezhetjük, csak egy egész alakos tükör kell hozzá, és egy pici szabadidő.Csak gyakorlás kérdése, és meglesz a saját signature pose:)


Jennifer Lopez kedvence egyértelműen ez a "kitámadós" póz


4. Légy laza!
Jamie McCarthy, a Getty Images vezető fotósa azt tanácsolja, mindig törekedjünk az egyszerűségre. Próbáljuk elkerülni a kicsavart pózokat, a lényeg, hogy álljunk egyenesen, vagy legalábbis húzzuk ki a hátunkat, amikor fényképeznek. Lazítsuk el a vállunkat, és semmiképp se feszítsük meg az izmainkat, hacsak nem erről szól a fotózás.Ugyanez érvényes az arcra is, csak semmi izomgörcsös csücsörítés; egy okos nő nem akar beállni a "flegmahcicah" -sorba, hiszen tisztában van a saját egyéniségével.

Nicki Minaj minden, csak nem természetes..


5.Figyelj oda a fényekre! 
Láttatok már olyan képet, amelyen az alany felülről volt megvilágítva, és a szeme körül sötét karikák látszottak? Vagy olyat, ahol az arc annyira erős fényt kapott, hogy nem látszottak az alapvető vonások sem? A fényfejűség elkerüléséhez a legjobb a természetes, de ha valakinek van egy kis tokája például, annak az enyhén felülről érkező, lágyabb fény a legelőnyösebb. Ha pedig nem akarsz sötét árnyként felbukkanni a képeken, sose állj háttal a fényforrásnak.

6.Hidd el, NINCS ROSSZ OLDALAD!
Nigel Barker neve ismerős lehet annak, aki figyelemmel követte az America's Next Topmodell című műsort, ahol a divatfotós zsűritagként vett részt jó néhány csodaszép lány topmodellé faragásában.  Szerinte a közhiedelemmel ellentétben nem létezik olyan, hogy valakinek a "rossz oldala" kerül előtérbe a munka során. "Minden pozitív energiáddal fókuszálj a kamerára, bátran döntsd meg egy picit a tested, és légy természetes, így egyszerűen nem hibázhatsz"-mondja.

7.Formázd az alakod, ha ülsz
Ha ülő pozícióban fotóznak, próbáld meg kicsit megkomponálni a képet: egyenesítsd ki a hátad, húzódj az ülőalkalmatosság szélére, hogy ne lapuljanak szét a combjaid, és hosszabbnak tűnjön a lábad.  Arra is ügyelj, hogy a póz, amit felveszel, ne legyen túl természetellenes, merev.

Szép elótte-utána példa az ülős fotóhoz.

8. Viselj megfelelő ruhát
Az egyes testtípusokhoz más-más szabások és minták illenek, de az minden esetben leszögezhetjük, hogy a keresztben csíkos ruhadarabok szélesítenek, a sötét tónusok karcsúsítanak, a nagyon passzos vagy nagyon bő ruhák sem előnyösek, és ajánlatos elkerülni a túl rikító, vagy kihívó darabokat is. Mindig gondold végig, mielőtt elindulsz, hogy ha a kép, ami Rólad készülhet, megjelenne a helyi lapban, azt szégyellnéd-e. Ha igen, gyorsan öltözz át:)

9.Tedd csípőre a kezedet!
Karcsúsítja a kart, kihangsúlyozza az alakot és természetes, ugyanakkor attraktív kisugárzást ad, ha fényképezéskor csípőre tesszük a kezünket, sokkal jobban mutat, mint az élettelenül lefelé lógó karok. Ajánlatos az ujjakat is láthatóvá tenni, a zsebre dugott kéz megtöri az összképet, míg a kinyújtott, srégen a talaj felé mutató ujjak optikailag előnyösebbé teszik az alakot.


Reese már ismeri a titkot..

10. Figyelj a kamerára
Ügyeljünk arra, hogy a fényképezőgép minden esetben legalább a szemmagasságunkban legyen, így elkerülhetővé válnak a tokavillantó képek. A legjobb, ha egy picit magasabbról (kb. a homlokkal egy vonalról) készül a fénykép, így biztosan szép lesz az arcvonal és nyíltabb a tekintet.

11.Sminkelj okosan!
Többnyire mindenki tisztában van vele, hogy milyen smink áll jól neki, így a dolog egyszerű: próbáljuk a legjobb formánkat hozni, ha fényképeznek. Akinek zsíros a bőre, az mattítson, aki sápadt, az vegye elő a pirosítót. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen maszatos, elkenődött a sminkünk, mert abból többnyire valódi pandamaci-portrék születnek. Ha erősek a fények, ne használjunk túl csillogó sminket, mert a rossz helyról visszatükröződő fény  is tönkreteheti végeredményt. Bátran tehetünk fel kicsit több sminket, a fényképezőgép úgyis mindig lágyít rajta.



 Ha van kedvetek és időtök, próbáljatok ki néhány tippet a fentiek közül (vagy akár mindet!), és kérlek, osszátok meg velem a tapasztalataitokat itt a blogon! Én már készítettem pár képet, és eddig az a tapasztalatom, hogy rengeteget javíthatunk egy kis odafigyeléssel a képeinken. Szóval próbára fel!:)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése